Følg oss på:

Følg oss på Twitter
Vi er på vei til Budapest

Vi er på vei til Budapest

Den ungarske hovedstaden er blitt et populært reisemål de siste årene, særlig takket være sine mange historiske attraksjoner. Den todelte byen ved Donaus bredder er full av imponerende bygninger som hver og en har sin egen historie å fortelle.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 23.mai 2011 kl 17:34

Artikkel er skrevet av Lisa Wengel

 

En av de mest kjente av disse er Budaslottet, som ligger i Buda-delen av byen. Området rundt Budaslottet er for øvrig byens historiske distrikt, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste, og som er et av de hyggeligste og mest romantiske områdene i byen. Det opprinnelige slottet på stedet ble bygget på 1200-tallet og fungerte som kongebolig. Med de kristnes inntog og bombardering av byen i 1686 ble slottet imidlertid ødelagt, og først i 1715 ble et palass i barokkstil reist i det gamle slottets sted. Mot slutten av 1800-tallet ble palasset utbygget og utsmykket og var deretter boligen til Ungarns statsoverhode frem til midten av 1900-tallet. I dag kan du besøke Budaslottet innvendig og ta deg en tur i Ungarns nasjonalgalleri, Budapests historiske museum og Ungarns nasjonalbibliotek, som alle finnes på innsiden.

 

Like i nærheten av slottet finner du dessuten Mattiaskirken, som opprinnelig ble bygget på 1200-tallet. Den gotiske kirken ble utvidet og bygget om på 1400-tallet, og den ble brukt som sted for kroningen av de ungarske kongene i flere århundre. Rundt overgangen til 1900-tallet gjennomgikk kirken de siste store forandringene, og Mattiaskirken fikk den ny-gotiske stilen og de mange freskene som fremdeles kan studeres under et besøk i kirken den dag i dag.

 

En karakteristisk attraksjon rett ved denne kirken igjen er den ny-gotiske Fiskerbastionen, som ble bygget rundt overgangen til 1900-tallet. Navnevalget skyldes at det i middelalderen var fiskerne som beskyttet denne delen av slottsmurene. Fra baksiden av bygningen kan besøkende nyte den fantastiske utsikten mot Pest-delen av byen.

 

Nettopp i Pest-delen finner du én av de mest imponerende bygningene i byen: Parlamentsbygningen. Bygningen ble bygget på slutten av 1800-tallet og er et enkelt blikkfang der den ligger ved Donau, særlig takket være at den er nesten 18000 kvadratmeter stor. Med den majestetiske utformingen og den 96 meter høye kuppelen har denne bygningen også blitt selve symbolet på hovedstaden. Besøkende kan få en omvisning i Parlamentet på faste tidspunkter hver dag.

 

Ikke langt unna Parlamentsbygningen ligger videre den vakre Stefansbasilikaen, som er den største romersk-katolske kirken i byen. Byggingen av kirken foregikk i siste halvdel av 1800-tallet, og det er særlig blitt lagt vekt på utformingen av innsiden av kirken, som ble dekorert av berømte ungarske malere og skulptører. Det er videre blitt brukt 50 ulike typer marmor inne i kirken. En heis tar dessuten besøkende med opp i det ene tårnet, hvorfra en kan nyte den flotte utsikten over Pest.

 

Attraksjonene som her er nevnt, er likevel kun et lite knippe av de mange historisk interessante bygningene som er å finne i Budapest. Bestiller du restplass til den ungarske hovedstaden nå, kan du sikre deg en billig ferie i én av Europas mest spennende hovedsteder!
 


Relaterte saker:

Barcelona

Barcelona

Den spanske byen har alt du trenger på en ferie. Kåret til årets partyby 2005 og 5. mest besøkte i Europa, er små hint om at her kan du trygt legge storbyferien.  Les mer »

Kanalbyen Amsterdam

Kanalbyen Amsterdam

Mange nordmenn har etter hvert blitt godt kjent med den nederlandske hovedstaden, som også er landets største by. Den er likevel ikke større enn at du rekker å se det meste i løpet av en helg, og byen egner seg derfor godt for en helgetur. Byen er dominert av pittoreske kanaler og historiske bygninger fra storhetstiden på 1600-tallet. På denne tiden hadde den tidigere fiskerlandsbyen slått seg opp stort på handel. Som ellers i Nederland finner du ingen bakker, og Amsterdam er svært sykkelvennlig. Etter sigende skal det finnes rundt 600 000 sykler i byen - så pass på. Det kan derfor være en god ide å utforske byen på to hjul, eller til fots.  Les mer »

Slapp av på spahotell i Norge

Slapp av på spahotell i Norge

I en hektisk hverdag kan det være lett å nedprioritere velvære og avslapping, og når ferien endelig kommer, blir det ofte mer stress, organisering og reisetid enn egentlig avspenning. Derfor velger stadig flere å ta en helt egen miniferie der de kun setter avspenning, egenpleie og sunnhet i sentrum: en spaferie. Vi har vært vant til å måtte reise utenlands for denne typen behandling, men de siste årene har tilbudet av spahoteller og spabehandlinger her i Norge økt dramatisk.  Les mer »

Annonse:

Relaterte pekere:


Sist endret 23.mai 2011 kl 17:38

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]