Følg oss på:

Følg oss på Twitter
Flaks eller uflaks?

Flaks eller uflaks?

Er du en av de som har masse flaks, eller opplever du det som at livet ditt preges av uflaks?

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 22.oktober 2018 kl 10:53

Foto: 123rf.com

Noen sies å være født under en heldig stjerne, med gullhår i baken eller rett og slett med masse flaks. Andre igjen opplever at livet er fullt av motgang og at de ikke får noen gode sjanser eller litt flaks som kan gjøre livet litt bedre. Spørsmålet er hvordan man tenker om flaksen man har i livet sitt, eller uflaksen for den slags skyld. Er det rene tilfeldigheter eller ligger det noe mer bak? Vi hører om folk som har flaks eller uflaks hver eneste dag. Folk som vinner store lottopremier, eller som har sklidd på isen og slått seg helseløs. Men hvordan kan vi definere hva som er flaks og uflaks?

Rasjonell eller magisk flaks?

Flaks kan nemlig forstår på to forskjellige måter. Enten er flaksen styrt av tilfeldigheter hvilket er en rasjonell forklaring. Eller så er flaksen styrt av noe mer magisk og overnaturlig, altså at det ligger noe mer bak flaksen. Karl Halvor Teigen har skrevet om flaks og uflaks for Psykolog Tidsskriftet i 2011. Her trekker han frem en del interessante teorier som går på hvordan vi mennesker ser på flaks og uflaks. Julian Rotter introduserte begrepet kontrollplassering i 1966. Dette er et begrep som brukes for å vise om folk oppfatter seg selv som indre styrt eller ytre dirigert. Dette kalles også Locus of Control, og deltagerne plasseres på en skala avhengig av om de kjenner seg igjen i utsagn som støtter indre eller ytre plassering av kontroll.

Du kan jo se for deg følgende scenario. Du deltar i en konkurranse på nettet hvor du kan vinne en tur til Malta, og du vinner. Hadde du ikke deltatt i konkurransen hadde du ikke hatt noen som helst sjanse til å vinne. Så blir det store spørsmålet om dette her faktisk var tilfeldig eller om det var noe magisk, noe utenfra som bestemte at du skulle vinne. En gud kanskje? Nei, den mest logiske forklaringen er jo at dette faktisk er styrt av tilfeldighetene. Det kunne jo faktisk like gjerne vært noen helt andre som hadde vunnet.

Men hva er den magiske flaksen egentlig? Den flaksen kan jo fremdeles være helt tilfeldig, men det handler om hvorvidt flaksen har en dypere mening. Er det skjebnen, en sjette sans eller høyere makter som står bak det liksom? Det er jo mange som er tiltrukket av den formen for tankegang også. Som ser etter tegn i omgivelsene når de skal ta store avgjørelser i livet. Eller som leser horoskoper for å finne ut hvordan uka skal bli. Noen liker å bli spådd for å få vite hvordan det kommer til å gå med dem i livet eller på forskjellige arenaer i livet. Det tyder jo på at man legger kontrollen til krefter utenfor en selv, og håper på at man får gode råd fra disse kreftene.

Spiller det egentlig noen rolle?

For mange kan det faktisk ha en god del å si. Det kan være avgjørende for ting som selvtillit og selvbilde, hva man faktisk tror på og hvor mye makt man gir seg selv over eget liv. Alt handler om hvordan og hva du attribuerer de ting som skjer i livet ditt til. Er du en maktesløs sjel som ting bare skjer med uten at du har noen som helst kontroll over det, eller er det faktisk slik at du bestemmer over veldig mye av livet ditt selv?

Skal vi høre på Bernard Weiner sine attribusjonsteorier så er vi mennesker relativt forutsigbare. Når det er noe godt som skjer eller når folk lykkes med noe, så kan man fort gi dem æren og ansvaret. Men når de mislykkes så er det ofte slik at man leter etter en forklaring utenfor personen. Det er selvfølgelig en del forskjellige variabler som spiller inn her, som for eksempel personens evner og talenter.

Så hva tenker du? Er det slik at flaks er styrt av ytre krefter, ting vi ikke kan se eller forstå? Eller er det faktisk slik at vi selv har makt i livet vårt, og at våre valg kommer med både konsekvenser og forskjellige goder?


Annonse:


Sist endret 22.oktober 2018 kl 11:04

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]